Saygı Öztürk

 

Gazeteci Yazar
SAYGI ÖZTÜRK


Saygı Öztürk > Tutuklanan komutanlar ifadesinde neler söyledi
17/4/2012

Tutuklanan komutanlar ifadesinde neler söyledi

Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) irtica ile mücadele ağırlıklı “tavsiye” nitelikli 28 Şubat kararları Başbakanlığa gönderildi. 13 Mart’ta Başbakan Necmettin Erbakan, Bakanlar Kurulu’nda konuyu ele aldı, 14 Mart’ta, MGK kararlarıyla ilgili bakanlıkların kısa, orta ve uzun vadeli tedbirleri “özenle” alınmasını, mali destek ve yasa değişikliğine ihtiyaç gösteren tedbirler varsa, bunlar hakkında da Başbakanlığa bilgi verilmesini istedi.


Erbakan’ın yazısının ekinde MGK bildirisi ve MGK kararlarının eki olan 18 madde bulunuyordu. Yani, MGK kararlarının uygulamasına hükümet başlamış, bu kararlara bir itiraz da olmamıştı. Uygulama ile ilgili ilk genelge İçişleri Bakanı Meral Akşener, Adalet Bakanı Şevket Kazan imzasıyla gönderildi. Bu belgeler , Kemal Yurteri ile birlikte yazdığımız Doğan kitaptan çıkan “MGK” isimli kitabımızda yer alıyor.

Bir yatakta iki komutan
Emniyet’te Çevik Bir’in rahat etmesi için emekli general Ümit Şahintürk’le aynı odaya konuldu. Ancak, yatak olur kanepe çift kişilikti. Yani iki komutanın aynı yatağı paylaşması gerekiyordu. Çevik Paşa, uyuyuncaya kadar komutan ona olan saygısından dolayı kanepeye uzanmadı.
Emekli Albay Oğuz Kalelioğlu, Emniyet’e götürülürken en şık elbisesini giydi, kravatını taktı. Görevliler, “gerek olmadığını” söylediğinde, “Ben, hakimin karşısına kravatsız çıkmam” diyordu. Emniyet’tin tutumundan memnun kaldılar kalmasına ama hepsi de perişan oldu. Emniyet sorgusu, adli tabiplik, savcılık sorgusu, mahkeme derken hemen hepsi 40-50 saat uykusuz kaldı. 11. Ağır Ceza Hakimi Mustafa Karatay’ın, katip Burhan Ceylan’ın da en çok yorulan isimler olduğunu da söyleyebiliriz.
Çevik Paşa: Aynı çalışmayı Emniyet ve MİT’te yaptı
Emekli Orgeneral Çevik Bir, belli yayın organlarının tam hedefindeki bir isimdi. Hakkındaki suçlamalara nasıl cevap verdiğini, kimin kendisini nasıl savunduğunu merak ettim. İşte tutuklanan emekli komutanların anlattıklarından özetler:
“Ben üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Hükümetin, MGK’nın ve zamanın başbakanı Necmettin Erbakan’ın emir ve talimatlarını uygulamadım. Batı Çalışma Grubunun, MGK’nın kararları doğrultusunda yaptığı tüm çalışmalar mevcut hükümeti, devleti bölücü ve irticai teröre karşı korumak amaçlıdır. Batı çalışma grubunca alınan tedbirlerle ilgili olarak yapılan tüm çalışmalar ve hazırlanan belge, raporlar belli bir silsileyi takiben Genel Kurmay Başkanına ve o kanalla Başbakan'a ve hükümete sunulmuştur. Nitekim aynı mahiyette İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile MİT tarafından yapılan çalışmalar ile aynı paralelde hükümete sunulmuştur.
MGK kararları ve bunun ardından 14 Mart 1997 tarihinde Başbakan Erbakan’ın imzasıyla yayınlanan talimat birlikte değerlendirildiğinde yasadrışı hiçbir faaliyet olmadığı, Batı Çalışma Grubu’nun, hükümetin ve MGK kararlarını uygulamak amacıyla kurulduğu çok net olarak görülecektir.
“Suç teşkil eden husus yok”
Ünal Akbulut: Bana isnat edilen Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs veya görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek şeklindeki suçlamayı kabul etmiyorum. Batı Çalışma Grubu harekat konseptini hazırlamakla görevlendirildim. Bunun yerine getirilmesi için MGK kararları, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın konu ile ilgili genelgeleri, Emniyet ve MİT karargahından aldığımız belgelerden yararlanıldı. Bu görev tamamen amirlerimden aldığım emir ve direktifler doğrultusunda ifa edilmiş olup, bir suç teşkil eden bir husus bulunmadığı kanaatindeyim. Hayatımın hiçbir döneminde hukuk dışına çıkmadım.
- Yüksel Sönmez: Batı Çalışma Grubunda çalışmadım. Batı çalışma grubu toplantıları görev yaptığım şubenin çalışma salonunda yapılıyordu. Bende şubenin diğer personeli aynı ortamda yedi masa yan yana görev yapıyorduk. Şube müdürüm tarafından verilen bazı yazıları hazırladım. Ben demokratik sosyal hukuk devletine inandım. Arz ederim.
- Yahya Cem Özaslan: Çocuğum üniversite sınavına yeni girdi. Bu suçla itham edilmiş olmam bizi yaraladı. Bu, hem benim hem de çocuğumun geleceği için çok önemli bir karar. Yapmadığım ve işlemediğim bir suçlan dolayı itham edilmek beni derinden etkilemiştir.
- Ruşen Bozkurt: Genelkurmay'da görev yaptığım 1996 - 2001 yılları arasında iç güvenlik hareket daire plan şubede terörle mücadele konuları ile görevli plan proje subayı olarak çalıştım. Soruşturmaya konu dönemde dahil olmak üzere tüm görev sürem boyunca başka bir birimde veya başka bir işle görevlendirilmedim.
“Psikolojik Harekat dairesini ben kurdum”
- Oğuz Kalelioğlu: Bana isnat edilen Türkiye Cumhuriyetini, ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engel olması suçunu kesinlikle kabul etmiyorum. Ben subay çıktığım günden itibaren Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve hükümetinin varlığını devam ettirmek için hayatım bahasına mücadele ettim. Kıbrıs’ta Magosa’ halkla bir ay savunarak Magosa'ya gazilik unvanı kazandırdım. Orada benim heykelim dikilidir. Genelkurmay Psikolojik Harekat Dairesini kurdum. Dış tehdit olarak Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi, iç tehdit olarak PKK terör örgütünün yıkıcı bölücü propagandalarını nötüralize etmek üzere çalışmalara başladık. 28 Şubat kararları ile ortaya çıkan batı çalışma grubunun bizim daire ile hiçbir alakası yoktur.
- Cengiz Çetinkaya: Söz konusu tarihler arasında Psikolojik Harekat Daire başkanlığı cari isler şube müdürlüğünde proje subayı olarak görev yaptım. Dairemizin görevi iç tehdit olarak PKK terör örgütüne ve dış tehdit olarak da Yunanistan'a karsı psikolojik harekat faaliyeti icra etmekti. Şifai emirle Batı Çalışma Grubu toplantılarına katıldım. Ben Türkiye Cumhuriyeti Devletinin demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olduğuna ve halk tarafından seçilen hükümetler tarafından yöneltilmesi gerektiğine inanan bir kişiyim.
- Alican Türk: Batı Çalışma Grubu ismini duymuştum. Bana sorguda gösterilen söz konusu evrakları ve içeriklerini daha önce hiç görmemiştim. BÇG ye giriş izni verilenler arasında adım da geçmekte, oysa bu konuda ne bana bir giriş kartı verilmiştir, ne BÇG ye girdim, ne böyle bir gruba katıldım, nede gaip içindeki ne faaliyetlerden haberdarım. İrtica konusu uzmanlık alanım içerisinde hiç olmadı.

Sorguda, çok çeşitli sorular yöneltildi. Bunların önemli bir bölümünün “yorumlu” olduğu dikkat çekiciydi. İşte, bu duruma hem şüpheliler hem de avukatlarının itirazları oldu. O soruların içinde neler yok ki…
----------

Facebook'ta paylaş    Twitter'da paylaş



Saygı Öztürk > Tutuklanan komutanlar ifadesinde neler söyledi

Diğer Yazıları:
31/12/2019 “Vatan toprağı işgal altındayken”
29/12/2019 Ankara’da coşku, bizde hüzün vardı
27/12/2019 İslami bankada olmayanlar bizde başladı
25/12/2019 Kulelerde, FETÖ araştırmasını MHP istemiş
24/12/2019 Her olayın altından aynı kadın çıkıyor!
22/12/2019 Kanal İstanbul gerçekleri
20/12/2019 Özkök: FETÖ’ye hep dikkat çektim
18/12/2019 17 yıldır ödenmeyen namus borcu
17/12/2019 Eski vekiller de “çakarlı” olacak
15/12/2019 Skandal ihaleye, suç duyurusu
13/12/2019 İşte, Gökçek’in mal varlığı
11/12/2019 Vetonun ardından geleceklere bakalım
10/12/2019 Bunlar yapılmadan mücadele olmaz
  8/12/2019 İhalede 88 milyon lira farkın bir anlamı yok…
  6/12/2019 O veto edildi, ya diğer yasa?
  4/12/2019 Onca konutun parası kimin cebinde?
  3/12/2019 Bakan, Öksüz için ne söylemek istedi?
27/11/2019 O sanık, son güne kadar müdürdü
26/11/2019 Kadın öğretmenlere mezarlık görevi!
24/11/2019 Yavaş ne yapsın! 100 bin iş başvurusu 12 bin görüşme talebi
22/11/2019 Karar: Gökçek’in mal varlığı araştırılacak
20/11/2019 HDP, önemli bir karar aşamasında
19/11/2019 Hukukçuların sınavına besmeleli hazırlık kitabı
17/11/2019 Acı tablonun sorumlusu…
15/11/2019 Pes doğrusu! Bakanlık, öğretmenleri icralık etti


 


..:: KİTAPLARI ::..

Vali Bey Refik Arslan Öztürk ün hayatı
Vali Bey
Hem ağladım hem Yazdım. Efsane Vali Refik Arslan Öztürk
2021


Alaattin Çakıcı
Alaattin ÇAkıcı
Siyasette Bürokraside Cezaevinde
2020


Menzilk Tarikatı
Menzil - Bir taritkatın iki yüzü
Gittim gördüm ve yazdım.
2019


Hayalet İmam Adil Öksüz
Hayalet İmam
Darbenin Görünmeyen Adamı Adil Öksüz
2019


Kripto üçgeni fetö
Kripto Üçgeni
Yakın tarihin bilinmeyenleri ve FETÖ
2017


Okyanus Ötesindeki Vaiz fetö kitabı
Okyanus Ötesindeki Vaiz
Çok gizli damgalı raporların ışığında MİT-Emniyet-Yargı üçgeninde Fethullah Gülen Gerçeği
2010


Kod Adı Mürted Tanıklar ve belgeler ışığında 15 temmuz
Kod Adı Mürted
Tanıklar ve Belgeler Işığında 15 Temmuz
2016

Balyoz'da Kumpas

Balyoz'da Kumpas
Belgeleriyle Balyoz Davası ve Sonrası
2014

Örgüt Pazarı

Örgüt Pazarı
Sağ-Sol Örgütler, Kürtçülük ve Tarikatlar
2013

Belgelerle 28 Şubat

Belgelerle 28 Şubat
Dünü ve bugünü ile 28 Şubat
2013

Son Babalar
Son Babalar
Türkiye'deki yeraltı örgütlenmesinin değişen yüzü, değişen kimlikleri...
2011

Okyanus Ötesindeki Vaiz fetö kitabı
Okyanus Ötesindeki Vaiz
Çok gizli damgalı raporların ışığında MİT-Emniyet-Yargı üçgeninde Fethullah Gülen Gerçeği
2010

MGK
MGK
28 Şubat'ta kapalı kapılar ardında neler yaşandı. Belgeleriyle bu kitapta..
2011

Taşeron Mesih
Taşeron Mesih
Mehmet Ali Ağca’yı belge ve bilgilerin ışığında daha yakından tanıyacaksınız
2010

Ölüm Kuyuları
Ölüm Kuyuları
İddiadan gerçeğe Şemdinli olayları
2009

Belgelerle Ergenekon
Belgelerle Ergenekon
Herşey Ümraniye'de bulunan bombalarla başladı..
2008

5-6-2 Tamam Reis
5-6-2 Tamam Reis
Kırcı, Ağca ve bir dönemin cinayetleri
2008

Apo Olayının Perde Arkası
Apo Olayının Perde Arkası
Abdullah Öcalan'ın yakalanışının ve sonrasının belgeler ile anlatımı
2009

33 Kurşun
33 Kurşun
33 erimizin şehit edildiği katliamın tanıkları anlatıyor
2008

İsmet Paşa'nın Kürt Raporu
İsmet Paşa'nın Kürt Raporu
İsmet Paşanın gizli raporu 75 yıl sonra ortaya çıktı
2007

Sınır Ötesi Savaş'ın Kurmay Günlüğü
Sınır Ötesi Savaş'ın Kurmay Günlüğü
1. Kuzey Irak Harekatı'nn Öyküsü
2007

Devletin Derinliklerinde
Devletin Derinliklerinde
Belgelerle Sususrluk'un perde arkası
2002

Madalyalı Mahkum
Madalyalı Mahkum
Korkut Eken Olayı
2007


twitter.com/saygi_ozturk
tr.linkedin.com/in/saygiozturk
facebook.com/saygiozturk

Saygı Öztürk Kimdir

webmaster Site Haritası

© 2018  www.saygiozturk.com I www.saygiozturk.net Saygı Öztürk kitapları ve yazıları